20th Century
Eerste indruk
20th century is een spel uitgegeven door Rio grande games. De doos ziet er goed uit met een schitterende afbeelding waarbij de linkerkant een verpauperde vieze stad weergeeft en de rechterkant een schone. Het bord zelf ziet er mooi uit. De onderdelen zijn van dik karton, mooie duidelijke kaartjes (als je de spelregels kent), grijze plastic blokjes voor het afval en houten pionnen en schijfjes in 5 kleuren. Ik ben benieuwd.
De voorbereiding
Het klaarzetten van het spel vergt nogal wat voorbereiding. Scoringsladder voor ronde drie tot vijf naast het bord leggen. De tegels bestaande uit landtegels en science tegels hebben Romeinse cijfers op de achterkant. Deze moeten gesorteerd en geschud worden en naast het bord klaargelegd. De geld en sciencekaarten moeten gesorteerd worden naar waarde één, twee en vijf en iedere speler krijgt van beide soorten kaarten een totale waarde van tien in de hand. Elke speler kiest een kleur en ontvangt alle onderdelen in die kleur alsmede een individueel scoreoverzichtskaart en starttegel. De blanke pion en markeersteen worden op hun plek op het bord gezet. De afvalblokjes moeten naast het bord worden gelegd. De catastrofekaartjes sorteren, schudden gedekt op volgorde op het spelbord plaatsen. Tot slot moeten de bonuspuntenkaarten geschud en één voor ronde twee en vier uitgekozen worden en ook op het bord geplaatst worden. Nu kun je beginnen met spelen. Er is geen overzichtskaart of samenvatting van de regels. Wel zijn bepaalde gedeelten tekst in een andere kleur weergegeven. De spelregels zijn helder als je engels goed is.
Spelverloop
Het spel bestaat uit zes rondes. De zesde ronde is een verkorte ronde met eindtelling waarbij de eerste drie fases overgeslagen worden. Elke ronde bestaat uit vijf fases en alle even rondes hebben een bonusscoringsfase extra.
Fase één is de setupfase. Je bereidt dan het bord voor op de nieuwe ronde door het plaatsen van tegels en catastrofekaartje voor deze ronde (de oude verdwijnen) en de markeersteen verschuift een plaatsje.
Fase twee veilingfase. Je biedt dan op de beschikbare landtegels, je past als je de tegel niet wilt hebben of je dropt uit de veiling om een beschikbare sciencetegel te kopen. Landtegels betaal je met geld, sciencetegels met sciencepunten. Elke landtegel krijgt een rond schijfje om steden te activeren en afval: één voor de eerste, twee voor de tweede enzovoort
Fase drie is de catastrofe bepalen. Iedere speler moet een catastrofe kiezen en de aangegeven sciencepunten daarvoor betalen. Je mag tegenspelers overbieden als je kunt.
Fase vier is de upkeepfase. Alle verkregen afval moet op de in deze ronde aangekochte tegels geplaatst worden. De tegels moeten in de gewenste positie geplaatst worden. Vervolgens moeten de werkers (kleine ronde schijfjes) gepositioneerd worden om steden en bijhorende scores te activeren. In het bezit zijnde technologieën mogen nu gebruikt worden om je netwerk te verbeteren. Vervolgens verander je je scores op je scoreoverzichtskaart.
Fase vijf produktie en recyclingfase. De op je scoreoverzichtskaart aangegeven scores worden nu uitbetaald en je kunt nu ook met je recyclingcentra proberen je afval te verwijderen
In de tweede en vierde ronde kun je extra punten verdienen als je aan de voorwaarden voldoet. Deze worden in deze rondes in de zesde en laatste fase afgehandeld. Na vijf volledige rondes volgt er een verkorte zesde ronde. Het veilen van landtegels en de catastrofefase worden nu overgeslagen. Je begin dus nu met de upkeepfase, dan de productiefase en vervolgens de eindscore bepalen. Afhankelijk van de hoeveelheid geld en sciencepunten die de spelers overhebben is er een verdeelsleutel voor extra punten. Alle tegels zonder afval worden vermenigvuldigt met een factor die je gedurende het spel kunt beïnvloeden door het aankopen van de juiste kaartjes. Tegels met meer dan één blokje afval leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint.
Tips en opmerkingen
Aan het einde van het spel is het van belang om zo min mogelijk afval te hebben.
Een trein is van groot belang omdat je dan elke ronde één van je schijfjes kunt verplaatsen.
De land en sciencetegels worden steeds interessanter dus zorg dat je in de latere rondes genoeg geld en science hebt om de betere tegels te kunnen kopen.
Let op je vervuilingsspoor. Schone tegels vermeningvuldigen met factor vier levert je waarschijnlijk winst op
Oordeel recenscent
20th century zit goed in elkaar. Ik persoonlijk zou als ik uitgenodigd wordt zo weer aanschuiven. Het begin is best moeilijk en we hebben regelmatig de handleiding erbij moeten pakken om de kaartjes te snappen. Zodra je het spel een keer gespeelt hebt is alles duidelijk en kun je aan mogelijke tactieken werken. Ik heb zelf een behoorlijke collectie spellen en ben daardoor kieskeurig in het aankopen van nieuwe spellen. 20th century is wat dat betreft een twijfelgeval en dat zegt wat over de kwaliteit van dit spel. Zeker een keer proberen dus