Qvo vadis

Quo vadis is latijns en betekend: waarheen ga je, waar gaat u naar toe. In dit bordspel van 3-5 spelers probeer je als eerste de senaat te bereiken, want dat kan van doorslag zijn om de winst te behalen in dit aangenaam verrassende spel. Ik heb deze zomervakantie (2011) een spelletjesweekend gehad met mijn nichtjes en neefje tussen de 10 tot 18 jaar oud. 15 bordspellen passeerden de revu en we hebben welgeteld zo'n 35 keer gespeeld. De verassing en medehit van het weekend was deze qvo vadis. De andere topper was 7 wonders zie de recensie van dat spel wat deze zo bijzonder maakte. Beide spellen hebben we 5 keer op tafel gehad in drie dagen tijd. 

Quid pro quo

Dit betekent het ene voor het andere en is ook meteen de basis van dit spel. Op het spelbord bevinden zich diverse kamers. Elke kamer heeft zijn eigen grote varierend van 1 tot 5 plekken. Zodra je in een van deze kamers plaatsneemt mag je niet eerder vertrekken voordat je van de meerderheid toestemming hebt gekregen. Nu is dat niet moeilijk als je een kamer met maar 1 plek kiest. Dan heb je meteen de meerderheid, maar wat nou als je een kamer met 5 plekken kiest. Je kunt er zeker van zijn dat een van je tegenspelers ook een plekje heeft en zal die je door laten gaan of niet? En dan komt dus de onderhandelingsfase. Jij wilt door en je tegenstander kan je daarbij helpen zo lang je hem maar beloont.

Acta "spel"

Leg het spelbord klaar. Iedere speler kiest een kleur en ontvangt  senatoren. Zoek de fiches met lauwerkransen waarde 1 uit de stapel fiches. Schud de overige fiches en leg ze gedekt naast het bord. Uit de vorraad pak je nu 10 fiches en legt die het bord (vakjes met een lauwerkrans erop). Plaats tot slot het ceasarfiche direkt onder de senaat. Bepaal de startspeler en begin met het spel

Zodra je aan de beurt bent moet je kiezen uit één van de drie volgende acties. Een senator aan de onderkant van het bord op een vrije plaats inbrengen of een senator verplaatsen. Dit kan dus alleen als je de meerderheid hebt. Als je toestemming hebt om verder te lopen kan het zijn dat je over een spoor gaat waar een ceasarfiche ligt en maak je deze je eigendom. In eerste instantie zul je de waarde van de fiches niet weten omdat ze gedekt op het bord liggen. Zodra dat gedekte fiche geclaimd is wordt er een nieuwe getrokken en wordt deze open op het bord gelegd. Hier kun je tactisch voordeel mee behalen. Derde mogelijkheid is het ceasarfiche verplaatsen. Het ceasarfiche staat voor de toestemming van ceasar. je kunt nu langs het spoor verder opklimmen zonder een meerderheid te bezitten. De lauwerkrans die punten zou opleveren is echter wel geblokkeerd. 

Fallitur augurio spes bona saepe suo "Een goede verwachting wordt dikwijls teleurgesteld"

Om dus verder te kunnen zul je regelmatig moeten onderhandelen. Hiertoe heb je een heleboel mogelijkheden. Je belooft een tegenspeler in een toekomstige beurt ook toestemming te geven. Je betaalt hem een willekeurige lauwerkrans. Indien er eentje open ligt geef je die of je deelt de punten. Je zal ceasar voor hem verzetten op het moment dat hij dat wil. Je doet een combinatie van deze mogelijkheden. Belangrijkste regel die hierbij van toepassing is dat indien je in de lopende ronde de gedane beloftes kunt nakomen dan moet je dat doen. Gaat het over afspraken in toekomstige rondes dan hoef je ze niet na te komen. Net als dat vroeger in de senaat gedaan werd en je vaak ook in films ziet gebeuren. En zo kan het gebeuren dat je vrolijk een kamer bent opgeschoven in de veronderstelling dat je tegenspeler dadelijk aan kan schuiven omdat je belooft hebt hem door te laten. Je doet dit echter niet en je tegnspeler zit met de gebakken peren. Reken maar dat hij later in het spel zal proberen je te dwarsbomen door je te blokeren of je op dezelfde wijze zal proberen terug te pakken.

Veni, vidi, vici "Ik kwam, ik zag, ik overwon" 

Zodra de vijfde plek in de senaat gevuld wordt is het spel ten einde. Alle spelers tellen hun lauwerkransen bij elkaar op en degene die en een senator in de senaat heeft staan en de meeste punten heeft wint het spel. Mocht er een gelijke stand zijn dan is de volgorde van binnenkomst in de senaat bepalend.

Acta est fabula "Het verhaal is ten einde" 

Qvo vadis is een heerlijk spel. Het is makkelijk uit te leggen en de dynamiek van het onderhandelen is verrassend. Ik heb niet veel meegemaakt dat ik qua punten weinig had in te brengen maar door het tactisch plaatsen van mijn eigen senatoren in de uiteindelijke slotfase van het spel behoorlijk wat invloed had. Dit maakt het voor mij persoonlijk een toppertje. Qvo vadis is een van de weinige spellen die ik graag speel ook als ik geen enkele kans meer heb op de eindoverwinning. Over die eindoverwinning gesproken als je als speler het voor elkaar krijgt om veel punten te pakken kan het zo maar voorkomen dat je tegenspelers een race naar de senaat starten en je op die manier uitschakelen voor de eindtelling. Snel, veel interactie en redelijk tactisch wat wil een liefhebber nog meer