Elfenland
Elfen hebben bij mij altijd tot de verbeelding gesproken. Of het nu de variant van de efteling is of die van de trilogie van in de ban van de ring. Dus toen ik wist dat er een spel was met de titel elfenland wist ik het al ongeacht hoe goed het spel is ik wil hem aan mijn collectie toevoegen. Het mooie van het verhaal is dat ik hem uiteindelijk voor een belachelijk prijsje wist te bemachtigen op konniginnedag. Helemaal zeker weet ik het niet maar ik geloof dat het 5 euro was.
We gaan reizen!
In dit spel moet je met behulp van verschillende reismiddelen zo veel mogelijk verschillende steden bezoeken om daar een souvenier op te halen. Wie dat het beste doet zal het spel weten te winnen. Het spel bevat een groot gedetaillerd spelbord,een startspelerkaart, 4 rondekaarten van 1 tot 4, 72 reiskaarten, 4 reisfiches, spelfiguren in 6 kleuren en 20 bijbehorende staafjes in dezelfde kleur, 6 hindernisfiches en 12 kaarten voor een variant die gespeeld kan worden. Plaats het spelbord in het midden kies een kleur en zet in elke stad voor iedere speler een staafje. Schud de reiskaarten en geef elke speler er 8. Vervolgens pakt iedere speler een hindernisfiche en een dichte reisfiche. Tot slot moeten de speler uit een vorraad van vijf open reisfiches om de beurt drie tegels pakken. Nu ben je klaar om het spel te spelen.
Een goed begin...
één voor één moeten de spelers nu hun reis plannen. Dit doe je door de verkregen reisfiches op het spelbord te plaatsen. Je moet hierbij rekening houden met de reiskaarten in je hand. Het kan zijn dat een medespelers voor jou een gunstig fiche plaatst zodat je die kunt gebruiken. Aan de andere kant kan het zijn dat ze met een actie jou route onderbreken. Anticiperen is hier dus van groot belang. Als alle spelers gepast hebben begint de reisfase.
Is het halve werk
De geplande reis wordt nu per speler uitgevoerd. De geplaatste fiches geven je het recht om over die route te reizen als je de gelijke reiskaart in handen hebt. Mocht je een hindernisfiche tegenkomen zul je een extra kaart in die soort moeten gebruiken en heb je geen corresponderende reiskaarten mag je ook drie willekeurige gebruiken om over een route te reizen. Elke stad die je bezoekt mag je je staafje in jouw kleur wegnemen. Na vier rondes heeft de speler met de meeste staafjes gewonnen.
De variant
In de variant speel je hetzelfde spel maar trek je aan het begin ook een van de twintig plaatskaarten. De bedoeling is om aan het eind van ronde vier op deze plaats te eindigen. Lukt dat niet dan is elke plaats die je ervan verwijderd bent een minpunt en moet je een daarvoor een van je staafjes inleveren
Oordeel
Door de interactie van het plaatsen van de fiches kun je geholpen of tegen gewerkt worden. Tijdens het spel ben je dus ook in andermans beurt actief. Het uiterlijk van het spel is heel vrolijk en dat is voor kinderen een absolute aantrekkingskracht. Het hindernisfiche is leuk maar doordat het er maar één is heeft het weinig invloed. Als je met minder dan vier spelers aan de slag gaat kan het zijn dat je elk solo aan het spelen bent wat de interactie van het spel niet ten goede komt. Al met al is dit een familiespel dat je zonder problemen op tafel kan leggen als men niet al te tactisch bezig wilt. Er bestaat een uitbreiding voor dit spel dat een veilingvariant toevoegd en meer opties om anderen tegen te werken. Hij is heel moeilijk verkrijgbaar maar maakt het wel vele malen interessanter. Ik heb er geen spijt van dat ik hem heb aangeschaft en hij wordt zo nu en dan nog eens uit de kast gehaald