7 wonders
De zeven wereldwonderen zijn te verdelen in een aantal groepen. In de oudheid zijn er een aantal wonderen geweest die hedentendagen bekend staan als de 7 wereldwonderen. Dit zijn
- Pyramide van Giza
- Hangende tuinen van Babylon
- Standbeeld van Zeus op Olympia
- Tempel van Artemis
- Mausoleum van Maussollos op Halicarnassus
- Colossus van Rhodos
- Vuurtoren van Alexandria
Aangezien deze niet meer bestaan en van een aantal niet met zekerheid te zeggen is of ze bestaan hebben is er een nieuwe lijst met 8 wereldwonderen samengesteld die wel te controleren waren.
- Stonehenge
- Het Colosseum
- Stenen woningen van Petra
- De Chinese muur
- Porceleine Toren van Nanjing
- Hagia Sophia
- Toren van Pisa
- Chichen itza
Daarnaast is er door meerdere organisatieseen variant voor deze eeuw bedacht en deze lijst bevatte enkele van de volgende unieke bouwwerken:
De kanaal-tunnel tussen Europa en Engeland, de eifeltoren, het empire state building, de golden gate bridge, De zuiderzee werken, het panama kanaal, sagrada familia, Sydney opera house en de Itaipu dam een samenwerking tussen brazilie en paraguay die de meeste stroom ter wereld genereert als het om hydraulische bouwwerken gaat.
Al met al behoorlijk indrukwekkende lijstjes die een lange intro verzorgen voor het relatief korte maar zo vermakelijke kaartspel 7 wonders. Dit spel was de hype van Essen 2010 en nu ik het gespeeld heb vind ik dat meer dan terecht. Het spel zelf ziet er in eerste instantie ingewikkeld maar mooi vormgegeven uit. Zodra je het een keer gespeeld hebt weet je hoe het werkt. Het spel bestaat uit drie rondes ookwel ages genoemd en in iedere ronde krijgt een speler een hand van 7 kaarten. Elke beurt kiest hij de beste kaart uit en geeft de resterende kaarten aan zijn buurman of buurvrouw. In de eerste en derde age met de klok mee en in de tweede ronde tegen de klok in. Hij probeert op deze wijze de beste kaartcombinaties op tafel te leggen en zo met de meeste punten het spel te eindigen en dus te winnen.
Age I
De geldpunten en militaire punten worden gesorteerd en op tafel gelegd. De bordkaarten worden geschud en elke speler krijgt/trekt blind een kaart en zal met dit bord moeten gaan spelen. Iedereen kiest de kant van het spelbord dat hij wil gerbuiken A-kant is de simpele variant of de B-kant. De speelkaarten worden per age gesorteerd aan het aantal deelnemers en vervolgens geschud. De derde age heeft ook guildkaarten (paars van kleur) die ook afhankelijk van het aantal spelers in het laaste deck worden meegeschud. Deze leveren extra bonuspunten op. En dan kan het spel beginnen
Age II
Zoals gezegd heb je zeven kaarten op hand. Rode kaarten geven de militaire macht aan waarmee je punten kunt scoren, blauwe kaarten geven overwinningspunten, Bruine kaarten zijn grondstoffen, gele kaarten leveren voordelen uitsluitend voor jouw op, groene kaarten hebben een van drie verschillende symbolen die punten opleveren en grijze kaarten geven producten. De best mogelijke mix in deze type kaarten kunnen je de eindoverwinning opleveren. Elke beurt kies je een kaart en speelt die op tafel. Linksboven in de hoek staan de mogelijke kosten om die kaart te mogen spelen vermeld die je op dat moment zelf dan wel bij je buurman beschikbaar moeten zijn. Leen je een goed of product van je buurman dan betaal je twee geldstukken aan hem/haar. Naast het uitspelen van een kaart mag je deze ook inleveren in ruil voor drie goudstukken of een onderdeel van je wonder bouwen die onderaan je bord staan aangegeven in drie of vier fasen. Maar ook nu geldt dat je de bouwkosten moet betalen om de kaart neer te mogen leggen onder deze fase van het wonder. Door het tactisch gebruik van kaarten kun je je buurman beletten om bepaalde kaarten en dus punten in handen te krijgen. Naarmate een age vordert blijven er steeds minder kaarten over en in de zesde en laatste beurt kies je uiteindelijk tussen de laatste twee kaarten die je krijgt en speelt er een en de ander verdwijnt op een aflegstapel. Elk persoonlijke spelbord geeft een uniek voordeel die je kunt meenemen in je strategie. Hoewel je het spel met zeven spelers speelt zijn uitsluitend de vorderingen van je buurmannen voor jouw van invloed. Dit heeft tot gevolg dat het overzichtelijk genoeg blijft voor wat jongere deelnemers. De kosten van de kaarten gaan per age behoorlijk omhoog en als je in de eerste age verzuimt grandstoffen te kiezen kom je er uiteindelijk door in de problemen.
Age III
Aan het einde van het spel worden de punten per categorie opgeteld en wint de speler met de meeste punten. Met een grote militaire macht (rode kaarten) verdien je 1, 3 en 5 punten ten opzichte van elke keer -1 punt van je buurman. Dit levert je effectief maximaal 12 punten op per buurman dus uiteindelijk 24 punten. De blauwe kaarten leveren van 2 tot 8 punten per kaart op. Tevens is het mogelijk om groene kaarten met drie symbolen te verzamelen. Heb je een serie van drie kaarten met verschillende symbolen krijg je zeven bonuspunten. Elke kaart met gelijk symbool levert die waarde op vermenigvuldigd met de hoeveelheid kaarten. Drie stenen tabletten is dus 3 kaarten X 3 punten = totaal 9. Lukt het je om dit met alledrie de symbolen te bewerkstelligen krijg je dus 3 sets van 9 punten = 27 punten plus drie X 7 bonuspunten (21 punten) = 48 punten totaal. Dit alleen zouden je buurmannen kunnen en moeten tegenhouden. Hebben die het spel nog niet gespeeld dan zorgt dat voor wat onevenwichtigheid. Elke drie goudstukken leveren ook een punt op en de voltooide fasen van een bouwwerk leveren mogelijk ook punten op. Tot slot kun je voor sommige gele kaarten nog punten krijgen en leveren paarse kaarten bonuspunten op afhankelijk van je eigen kaarten en/of die van je buurmannen. Behoorlijk wat informatie en zoals gezegd het klinkt ingewikkelder dan het lijkt.
Het achtste wereldwonder
Is ook een bordspel (dat ik tot op heden nog nooit gespeeld heb), maar ik gebruik deze kop voor mijn eindoordeel. Ik ben helemaal weg van dit spel. Deze kan in de categorie makkelijk uit te leggen spellen die snel spelen en toch (als je gelijkwaardige spelers aan tafel hebt) strategisch genoeg is. Bij Qvo Vadis heb ik het al over het spelletjesweekend gehad met mijn nichtjes en daar hebben we deze ook veelvuldig en met veel plezier gespeeld met vaak een verassende winnaar en miniem puntenverschil. Oke, het is geen Puerto Rico en zal dat ook nooit worden. Maar welk spel is even leuk met 3, 4, 5, 6 en zelfs 7 spelers en toch nog binnen een half uur klaar. De 2 speler variant is aardig maar is niets in vergelijking met 3-7 spelers. Kun je je hierin niet vinden sla hem dan vooral over maar ik kan me bijna niet voorstellen dat je deze niet in je collectie zou willen hebben.