Dvonn
Dvonn is het vierde spel in de GIPF project serie. Deze serie bestaat uit 6 abstracte spellen. De eerste was GIPF, toen TAMSK, ZÈRTZ, DVONN, YINSH en PÜNCT. Elk spel is te combineren met de anderen op basis van hun potentials. Het uiteindelijke doel is om de gelegenheid te bieden om allerlei typen spellen met deze serie te combineren en zodanig je eigen unieke variant samen te stellen. Doordat Tamsk een beetje buiten de boot viel is dat een op zichzelf staand spel geworden en heeft bedenker Kris burm uiteindelijk een andere variant bedacht onder de naam TZAAR die wel in het geheel past. In potentie een nogal indrukkwekkend project. In 2002 toen DVONN uitkwam ben ik in aanraking gekomen met dit spel op het spellenspektakel en was gelijk onder de indruk en heb het meteen gekocht. Op de doos staan ook de diverse prijzen die het spel gewonnen heeft en dat zijn er nogal wat. De overige spellen heb ik tot op heden nog niet gespeeld en als je het internet een beetje afspeurt kom je erachter dat DVONN waarschijnlijk de beste van de 6 is. Meer geluk dan wijsheid dat we deze in het bezit hebben maar ach.
De Inhoud
drie gespikkelde rode stenen, 23 witte en zwarte stenen, de spelregels en een bord. Leg vast wie er begint of kies een kleur en leg het bord in het midden. Wit begint en legt een van de rode schijven op het bord, rood legt de tweede rode schijf willekeurig op het bord, dan wit de laatste rode schijf en aansluitend legt zwart zijn eerste zwarte schijf neer. Vervolgens leggen de spelers om de beurt hun schijven op het bord totdat alle schijven geplaatst zijn. De speler met de witte schijven begint hierna als eerste met de volgende fase van het spel.
Het spel
Zodra je aan de beurt bent mag je een van je eigen schijven verplaatsen en bovenop een andere schijf plaatsen. Dit bij voorkeur op een schijf van je tegenstander zodat zijn mogelijkheden beperkt worden. Op deze manier ontstaan er stapeltjes met bovenop een witte dan wel een zwarte schijf. Deze bovenste schijf bepaalt ook meteen wie deze stapel mag verplaatsen. Voor het verplaatsen gelden de volgende regels; je moet in een rechte lijn verplaatsen; je moet altijd op een ander schijf/stapel eindigen (lege velden overslaan mag); je moet in verbinding blijven met de rode schijven (deze mogen wel onderdeel van een stapel worden); rode schijven mag je niet direkt verplaatsen, tenzij ze onderdeel van een stapel zijn; de hoogte van de stapel bepaald het aantal stappen dat je moet zetten. (stapel van 4 hoog moet 4 stappen zetten, niet meer en niet minder); zolang je kunt moet je blijven zetten ook als dit voor jezelf nadelig is.
Zodra een schijf of stapel geen direkt contact heeft met een rode schijf verdwijnt deze van het bord. Zodra beide spelers geen zetten meer kunnen doen is het spel afgelopen. Het kan dus wel voorkomen dat speler A niet meer kan en dus moet passen en speler B nog een aantal zetten kan en dus moet doen voordat het spel is afgelopen.
Winnaar
Aan het einde van het spel bezitten de spelers een aantal stapels van schijven met hun kleur helemaal bovenop. Al deze stapels worden dan bovenop elkaar geplaatss en zo ontstaan er twee torens. De speler met de hoogste toren wint. Is de stand gelijk dan is de partij onbeslist
Oordeel
Als je van schaken en dammen houdt dan vind je dit ook heel leuk. Want in principe is dit een soort kruising. Het is heel tactisch en alleen daarom vind ik het helemaal geweldig. Je moet wel van abstracte spellen houden anders is dit niet aan je besteed. Nadeel van dit spel is dat je wel een gelijkwaardige tegenspeler moet hebben om plezier te hebben aan dit spel.