Schotten totten
Is een grappig kaartspel voor twee met een tactische variant. Het kleine gele doosje met een grappige illustratie aangaande de strijd tussen twee clans die in dit spel centraal staat. Het spelmateriaal bestaat uit 54 kaarten in zes kleuren met waardes van 1 tot 9, 9 grenssteenkaarten, 10 tactiekkaarten (voor de variant) en de spelregels. Leg de grenssteenkaarten naast elkaar inhet midden van de tafel en schud de kaarten. Elke speler krijgt zes kaarten de overgebleven kaarten vormen de trekstapel. De speler die het minste geld op zak heeft begint.
Spelverloop
Wie aan de beurt is legt een van zijn kaarten onder een van de grenssteenkaarten. Per grenssteenkaart is het de bedoeling de beste combinatie van drie kaarten neer te leggen en zo de controle over de steen te verkrijgen. Wie een beetje bekend is met poker zal hier zijn voordeel behalen daar er leentje buur gespeeld wordt met de regels van dit kaartspel voor gevorderden. Heb je de beste combinatie van drie kaarten mag je de grenssteen naar jouw kant toe halen. Lukt het je om drie grensstenen naast elkaar te bemachtigen ben je direkt de winnaar. Indien dat niet lukt is de speler met uiteindelijk 5 grensstenen of meer de winnaar.
De Combinaties
In aflopende volgorde kun je de volgende combinaties van drie kaarten neerleggen (zie ook de foto). De straight flush: een oplopende getallenreeks in dezelfde kleur. De hoogste reeks wint. 7-8-9 in een kleur is dus de beste combinatie; Three of a kind: een reeks van drie gelijke getallen in drie verschillende kleuren, ook nu wint de hoogste waarde; 4-4-4 is minder goed dan 7-7-7; Flush: is drie willekeurige getallen in dezelfde kleur, bijvoorbeeld een blauwe 1, 4 en 9; De straight: is een oplopende getallenreeks in verschillende kleuren, wederom de hoogste reeks wint; Tot slot de wild hand: is een combinatie van drie verschillende kaarten in minimaal 2 verschillende kleuren. Paarse 5, rode 3 en 7.
Op het moment dat jij een reeks compleet hebt en je tegenstander nog niet kun je de grenssteen nog niet claimen. Op het moment dat het duielijk is dat je tegenstander geen betere combinatie kan neerleggen kun je de steen wel claimen. Bij een gelijkspel in neergelegde combinatie is de speler die als eerste zijn reeks heeft neergelegd de winnaar en mag de steen pakken.
De tactiek-kaarten
Bij het spel zit een extra tactische variant. Zodra je het basisspel gespeeld hebt kun je deze gaan gebruiken. Doe dezelfde voorbereiding als bij het gewone spel, maar schud nu ook de tactiek-kaarten en leg die aan de andere kant van de rij grensstenen. Zodra je een kaart gespeeld hebt kun je in plaats van een gewone kaart nu ook een tactische kaart pakken. Deze kaarten zorgen ervoor dat je diverse mogelijkheden hebt om nog niet gewonnen grensstenen voor je te winnen. Een belangrijke regel is dat je nooit meer dan één tactische kaart meer mag spelen dan je tegenstander. Heb jij er dus nog geen gebruikt maar je tegenstander wel dan mag hij geen nieuwe tactische kaart spelen totdat jij dat eerst hebt gedaan.
Welke categorie?
De tactiekkaarten behoren tot drie categorieen. De moreel tactiek, omgevingstactiek en slinkse tactiek. De moreel tactiek bestaat uit twee leiders (macfarlane, macgregor) en kunnen gebruikt worden als jokers, De hulptroepen staan voor een kaart met waarde 7 waarvan je de kleur aan het einde mag bepalen en de schildragers die waarde 1, 2 of 3 hebben in een kleur naar keuze. De omgevingstactiek kaarten kun je alleen spelen bij een grenssteen die nog niet veroverd is en beinvloeden de mogelijk uitkomst. De mistkaart zorgt ervoor dat de rangvolgorde verdwijnt. De combinatie met de hoogste score wint. De modderkaart het conflict wordt nu bepaald door vier kaarten ipv drie. De slinkse tactiek kaarten kunnen je behoorlijk helpen om een bijna verloren strijd alsnog te winnen. De verkenner trek drie kaarten van een van de twee stapel en leg twee willekeurige kaarten van dat type uit je hand terug op de gekozen stapel. Hergroeperen geeft je de moeglijkheid om een al gespeelde kaart op een andere open plek te leggen. De deserteur kies een kaart bij de tegenspeler en leg deze af en tot slot de overloper kies een gewone kaart bij de tegenspeler en gebruik die aan jouw kant. Let op dit mag geen tactiek kaart zijn! Ook bij deze variant wint de speler met drie naast elkaar liggende grensstenen of minimaal 5 verschillende stenen.
Oordeel
Schotten totten is een heerlijk klein spelletje dat ten allen tijden op tafel kan. De tactische variant zorgt voor wat extra diepgang. Als ik een sessie war of the ring, caylus of agricola achter de rug heb dan vind ik het heel prettig om nog even een potje te spelen om de avond mee af te sluiten. Aanschaf waardig maar je kunt hem net zo makkelijk overslaan.