Tikal
Tikal of Tik'al was een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. De restanten van de stad bevinden zich in het departement El Petén in het noorden van Guatemala en wordt door velen gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De inwoners van Tikal zelf noemden hun stad Yax Mutal.
De stad werd bewoond van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 n.Chr., maar kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850. Tikal was een van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving, maar desalniettemin heeft de stad meerdere malen nederlagen moeten ondergaan.
Tikal is ook de titel van een spel gemaakt door het duo Kramer en Kiesling en is een onderdeel van een serie van drie spellen te weten Tikal, Java en Mexica. In het spel ben je een onderzoeker die op expeditie gaat. Door middel van het plaatsen van tegels krijg je als speler mogelijkheden om punten te scoren. Zodra een vulkaan getrokken wordt volgt er een tussentijdse puntentelling en vervolg je het spel met tegels leggen en vullkanen. Als de stapel op is volgt er nog een eindtelling en de speler met de meeste punten wint.
De voorbereiding
Zodra je de doos opent zul je constateren dat de indeling van de doos goed is. Je kunt gemakkelijk alle materialen kwijt in de daarvoor gemaakte ruimtes. Het spel bestaat uit een spelbord, twee tenten, één grote expeditieleider en 18 kleine staafjes in vier kleuren. vier overzichtskaarten met daarop de acties. 36 Landschapstegels, 48 tempelfiches met waarden 2 tot en met 9, 24 schatten fiches (3 x 8 verschillende). Schud de schatfices en leg ze gedekt naast het bord. Kies een kleur en ontvang alle staafjes en de expeditieleider. Sorteer de tempelfiches op waarde en sorteer de landschapstegels op letter, schud ze en leg de stapels naast het bord. Vanaf nu is het spel start klaar.
Spelverloop
Zodra je als speler aan de beurt bent trek je een landschapstegel en plaats deze op het bord. Bij voorkeur zo gunstig mogelijk voor jezelf of zo nadelig mogelijk voor je tegenstanders. Dan start je beurt. Je beschikt nu over 10 actiepunten die je mag gebruiken om punten binnen te halen. In het geval dat je een vulkaan trekt mag je punten scoren. Iedere speler krijgt 10 actiepunten om zo de meeste punten binnen te halen. Als iedereen geweest is mag de speler die de tegel trok een nieuwe tegel pakken en vervolgens zijn reguliere beurt uitvoeren.
De acties